sreda, 03. julij 2019

KATERI POLNILNIK IZBRATI ZA LITIJEV AKUMULATOR?POLNILNIKI ZA SVINČEVE AKUMULATORJE LAHKO POŠKODUJEJO LITIJEVE AKUMULATORJE!


Li-ion 12V LFP  akumulatorji so v zadnjem času pogosti v neštetih izdelkih, ki se pojavljajo na tržišču. Nekateri so za trakcijsko uporabo, pogosto vezani zaporedno, da povišajo napetost (električni skiroji, rolke, kolesa, invalidski vozički, čistilni stroji in podobna lahka električna vozila) ter LiPo 12V LFP, namenjeni kot start akumulatorji, v nekaterih premijskih vozilih  zaradi zmanjševanja teže, prav tako so vedno bolj pogosti v motornih kolesih, ki jih lastniki menjajo s »starimi« svinčenimi.Ta trend bo vedno bolj v ospredju. "Težava" je v tem, da so še vedno precej dragi.
Litij-železo-fosfatni akumulatorji (LiFePo4) lahko shranijo 3-4 krat več električne energije (t.i. energijska gostota) glede na maso svinčevega akumulatorja.
Če želite tak (ne poceni) LFP akumulator najbolj ustrezno napolniti in vzdrževati, je smiselno nabaviti namenski polnilnik za litijeve akumulatorje.
Zakaj?
Litijev akumulator potrebuje drugačen algoritem polnjenja, saj se lahko poškoduje  ali celo zagori.

Kvalitetni litijevi  akumulatorji imajo t.i. UVP (Under Voltage Protect), ki varuje akumulator pred poškodbami ter skrbi za notranjo izravnavo celic oz. pred prevelikim izpraznjenjem.
Ta UVP je potrebno s posebnim postopkom polnilnika "odpreti" oziroma resetirati.
To funkcijo ima tudi CTEK Lithium XS .

Za manjše kapacitete akumulatorjev  je na voljo NOVI  CT5 POWERSPORT 
TUKAJ z LA – Lead Acid svinčenokislinskim  in Lithium programom).

Za večje kapacitete akumulatorjev in hitrejše polnjenje litijevih akumulatorjev je CTEK Sweden AB v začetku leta 2019 dal na tržišče še M15, PRO25S,  PRO25SE,  PRO60 in PRO120, ki popolnoma zadostijo tudi profesionalnim potrebam.

V glavnem za litijeve akumulatorje velja: nikakor se ne smejo polniti z več  kot 15V napetosti (primer: CTEK polnilniki in nekateri drugi »pametni« polnilniki, ki sledijo sodobnim potrebam polnjenja AGM,GEL in EFB akumulatorjev, imajo za svinčeve akumulatorje dodatne funkcije – npr. desulfatizacija, pulzno dopolnjevanje in Recond-obnova, kjer je napetost povišana na 15,8V).

Litijevi akumulatorji imajo veliko prednosti: omogočajo zelo globoka praznjenja, zelo veliko praznilno-polnilnih ciklusov in približno trikrat manjšo težo!
Teža pa je pri nekaterih zelo pomemben faktor (pohodniki, ki izvajajo razne meritve, opazovalci zvezd-nočnega neba, uporabniki 12V električnih naprav na terenu, lahkih vozil, izvenkrmni električni motorji na čolnih…).

Litij-železo-fosfatni akumulatorji (LiFePo4) lahko shranijo 3-4 krat več električne energije (t.i. energijska gostota) glede na maso svinčevega akumulatorja.


Marsikdo se po letih prenašanja »svinčeno težkih« akumulatorjev na terenu le končno
»s težavo« odloči:
kupil bom litijev akumulator!

Ni komentarjev:

Objavite komentar