petek, 31. maj 2019

KAJ POMENIJO OZNAČBE STOPENJ ZA AKUMULATORJIH


     KAJ POMENIIJO OZNAČBE – STOPNJE NA POLNILNIKIH NAJNOVEJŠE GENERACIJE  (oznčbe običajno uporabljajo na nemškem govornem območju)
  1. W” stopnja polnjenja : polnilni tok že na začetku hitro pade, vendar se proti koncu polnjenja napetost nekontrolirano dvigne in s tem krajša trajnost bateriji ( baterija “vre” ), ker nima limitirane zgornje meje napetosti ( to so ceneni, ”navadni”, linearni  polnilci izdelani pred 30 in več leti, praktično jih ne izdelujejo več )
  2. “WU” stopnja polnjenja : malo naprednejša stopnja, ker ima že limitirano najvišjo napetost
  3. “IU” stopnja : polnilni tok je uravnavan z elektroniko, napetost na 13,6 do 13,8V. Polnjenje je počasno : z majhnim, enakomernim tokom in enakomerno napetostjo. Elektrolit v akumulatorju ne “vre” ( s tem podaljšujemo dobo akumulatorju)
  4. “IUoU” stopnja : polnjenje se nadaljuje do 14,4V  razmeroma hitro. Polnilmik zazna, da je akumulator poln, elektronika uravna napetost na 13,6 – 13,8V

    Opomba: vzdrževalno polnjenje sicer varira od 13,5 do 13,8V, odvisno od tipa svinčevega 12V akumulatorja (mokri, AGM, GEL ali EFB) in priporočila proizvajalca akumulatorja.

    Vse te stopnje – in še dodane funkcije – imajo švedski polnilniki CTEK, ki jih že od leta 2004 zastopa slovensko podjetje Sončna uprava Edvard Brank s.p.

Ni komentarjev:

Objavite komentar