ponedeljek, 6. april 2020

VOZILA V KARANTENI

NAŠE VOZILO V KARANTENI


Kaj to pomeni? Ne samo, da nam je prepovedano druženje, vožnja izven občine…za nekaj tednov (?)
Tudi naši jekleni konjički so prisilno parkirani. Vozila s polno elektronike (posebno pa s Start&Stop sistemi), kot tudi starejša vozila…VSI imajo akumulatorje za zagon motorja!
Kot vemo, če se z vozili ne vozimo vsakodnevno (!), akumulator hitro oslabi - posebno v hladnejšem vremenu ali že malo postaranemu akumulatorju.
Do sulfatizacije ni več daleč: padec napetosti pod 12,3V povzroči naslednje: svinec na ploščah akumulatorja se spreminja v svinčev sulfat in se nalaga na njihove površine v obliki kristalov, kar vedno bolj otežuje tudi kemične procese, poleg tega, da se svinčev sulfat nikoli več ne bo »spremenil« nazaj v svinec ! Tega je, posledično, vedno manj…
Enostavno povedano: akumulatorju se tako skrajšuje življensko dobo.
AGM in EFB akumulatorji v vozilih s Start&Stop sistemom pa so »kar nekaj« dražji od klasičnih, običajno Ca/Ca izvedb.

V času karantene za ljudi in vozila se pojavlja še dodaten element: trgovine z novimi in starimi vozili beležijo v marcu padec prodaje vozil za več kot 60%. V naslednjih mesecih ni mogoče pričakovati, da se bo trg takoj »pobral«. Nastajajo zaloge vozil še iz prejšnjega leta (!) in od letos. VSI imajo akumulatorje za zagon motorja! Takih vozil po skladiščih je na tisoče…desettisoče. Leta 2019 so v Sloveniji prodali 70.000 novih vozil, starih vozil, ocenjujejo, čez 100.000…

Trgovine z avtodeli se običajno pred zimsko sezono založijo z izdatno zalogo akumulatorjev…
Fizične trgovine z avtodeli so od srede marca 2020 zaprte. V njih smo skozi izložbo videli vsaj 30-50 akumulatorjev, ki čakajo na kupce. Nekateri akumulatorji so še iz meseca junija 2019 (videli smo napis).
Kdor bo kupil tak »nov« akumulator, smo prepričani, da bo že sulfatiziran (torej postaran), čeprav ga bo prodajalec pred prodajo napolnil (glej zgoraj nevzdrževanje akumulatorja in sulfatizacija).
Takemu akumulatorju avtoelektrikar hitro postavi diagnozo: nima kapacitete.
Sulfatiziran akumulator polnilnik hitro napolni do 14,4V napetosti. Ko pa ga obremenimo (startamo motor), zelo hitro pade napetost in – kapaciteta (zagonska moč pade).
Naše mnenje je, da vsepovsod, kjer je le mogoče, uporabniki svojih vozil priklopijo na »pametne« polnilnike-vzdrževalnike akumulatorjev, kar švedski CTEK polnilniki so. Od leta 2002, ko so naredili prve, so se že neštetokrat izkazali, kar tudi potrjujeje prodajo okoli 60 milijonov kosov do sedaj.
Na trgovce z vozili in avtodeli pač ne moremo apelirati, ker je vozil enostavno preveč – lahko pa vzdržujejo na vozilih v avtosalonih, nekaterih drugih skladiščih, kjer imajo dražja oz. premium vozila z mnogo elektronike, velikimi in dragimi akumulatorji, da ne pomislimo, da bodo začeli odpovedovati elektronski sklopi, računalniki (z daljincem ni mogoče odpreti vrata kabine, prtljažnika, blokirajo se zavore…).


NAŠ PREDLOG:
- vozila z manjšo kapaciteto akumulatorja do približno 65Ah (torej vozila največ v domači uporabi), je dovolj že polnilnik-vzdrževalnik CTEK MXS 3.8
- vozila s kapaciteto do približno 95Ah vsaj CTEK MXS 5.0, če pa vozilo pogosteje odpiramo
 (npr. v avtosalonu), pa je potreben CTEK MXS 7.0, še bolje CTEK MXS 10.
- vozila s kapaciteto več kot 95Ah in STALNO veliko porabo elektrike (večja in premijska vozila),
 pa potrebujejo polnilnike-vzdrževalnike močnejše od 15A. Npr. CTEK M15, PRO25S ali PRO25SE.

Kako vzdržujemo mi naša vozila doma? Tako - (slike na povezavi). Seveda morate imeti »pri roki« šukov vtičnico z 230V napetostjo.

Uporabili smo CTEK MXS 5.0   CTEK nosilec za polnilnike za montažo na zid in CTEK komfort konektor - 2,5m podaljšek, da smo dosegli od polnilnika do klem akumulatorja.

Ps.: temu našemu štiri leta starem vozilu s Start&Stop sistemom (AGM ali EFB akumulator) že po 24 urah pade napetost  akumulatorja pod 12,4V, zato smo ga imeli priklopljenega že pred karanteno.
V prejšnjem 16 let staremu vozilu smo dokupili samo en akumulator…

Naš akumulator je vedno 100% poln . To stanje nam potrjuje tudi CTEK CTX Battery Sense 12V , katerega stanje sledimo na pametnem telefonu preko Bluetooth vmesnika.

Nismo vojni dobičkarji, le pomagati želimo ljudem, da po koncu karantene ne bo vaše vozilo obstalo v prisilni »karanteni«, ker akumulator ne bo sposoben zagnati motorja…pa še dodatni stroški za nakup novega akumulatorja (ali klicanje servisa oz. vleko vozila) ODPADEJO.     


                                   


                            



Ni komentarjev:

Objavite komentar